Pentupäiväkirja

Etusivu Kennel Briardista Koirat Pentueet Pentuja Muistoissa Kuvagalleria Näyttelykuvia Uutiset Linkkejä Kannusruohon

 

10.2.2009

6 kuukautta

Vuosi on vaihtunut ja pennut ovat jo yli puolivuotiaita. Kaksi on vielä kotona ja ne ovat kasvaneet melkoisesti. 25.1.2009 Hohtovaskinen oli 39,4 kg ja 60,5 cm ja Hopeasinisiipi 32,3 kg ja 58,5 cm. Voisivat jo vähän hidastaa tahtia, ettei tule jättiläisiä.

Vuoden vaihde meni mukavasti. Paukkuja ei pelätty, mutta kaikkein pahimman räiskinnän aikana pysyttiin kuitenkin turvallisuussyistä sisällä.

Näyttelytreeneissä on nyt käyty muutama kerta, samoin pentutokossa. Kotona ei olla harjoiteltu turhan ahkerasti, mutta harjoittelua on siirretty myös ulkotiloihin eli sopivia kenttiä ja aukioita on koluttu vähän siellä sun täällä. Homma sujuu paikasta riippumatta lihapullan voimalla.

Pääasiallinen harrastus on tietysti lenkkeily ja mahdollisimman paljon vapaana, sillä hihnassa kolme isoa ja ei aina niin hyväkäytöksistä kulkee turhan hankalasti.

28.12.2008

5 kuukautta

Joulut on vietetty, lahjat avattu, kinkkua ja laatikoita syöty ja kuusikin on vielä pystyssä. Pallot ja nauhat tosin ovat tämän tästä saaneet vähän kyytiä. Ja jotain oksaakin on vähän maisteltu.

Joulupäivänä 25.12. pentuset täyttivät 5 kuukautta ja jälleen mittailtiin: Hohtovaskinen 32,5 kg, 58 cm ja Hopeasinisiipi 26,4 kg, 56 cm.

Lähinnä ollaan vain ulkoiltu ja yritetty selvitä mamman juoksujen kanssa. Vähän on Heikkiä kiinnostanut, mutta yhdessä on kuitenkin voitu lenkkeillä, mamma tosin metsässäkin hihnassa. Ja nyt on sitten jo tärpit ohi ja pahin takana.

Joululahjaksi pentuset tiputtivat joulun alla kulmahampaansa ja joulun aikana sitten loputkin maitohampaat. Ja kaikki pysyvät hampaat ovat puhjenneet. Osa, kuten uudet kulmurit ovat vielä pieniä, mutta hyvällä alulla.

Sulo (Hopeakoisa) kävin joulun alla vierailulla. Iso mies on Sulokin. Ja karvaakin aika lailla saman verran kuin näillä täällä olevilla sinisillä. Sulo oli aavistuksen tummempi ja silmät taitavat jäädä harmaiksi.

15.12.2008

20 viikkoa

Sisarukset Hohtovaskinen ja Hopeasinisiipi pitävät täällä edelleen mammalle seuraa. Syövät ja kasvavat: 5.12. Hohtovaskinen 29,6 kg, 55 cm ja Hopeasinisiipi 24,2 kg, 53,5 cm ja 13.12. Hohtovaskinen 30,8 kg, 56 cm ja Hopeasinisiipi 25,1 kg, 54,5 cm.

Siru (Hallakorri) oli reilun viikon hoidossa, kun isäntä ja emäntä olivat ulkomailla. Tänään lähti kotiinsa. Vähän oli raukalla tylsää, kun ei murtuneen jalkansa kanssa päässyt sisarusten kanssa telmimään. Kovasti oli neiti kasvanut ja turkkiakin oli paljon enemmän kuin näillä sinisillä.

Sunnuntaina 7.12. Surri (Harmaasurri) ja emäntänsä Sini kävivät vierailulla. Surri oli myös jo iso mies, tosin hieman lyhyempikarvainen kuin nämä täällä olevat siniset. Hyviä uutisiakin oli, sillä rabiesrokotuksen yhteydessä oli eläinlääkäri huomannut Surrin toisenkin kiveksen laskeutuneen. Kyllä ne tuntuivat vierailullakin, kun oikein tarkkaan tutkittiin. Toivottavasti pallit nyt pysyvät alhaalla. Surri pääsi sitten takapihalle sisarusten kanssa leikkimäänkin. Erityisesti siskon kanssa oli tosi kiva painia.

Hopeasinisiiven piti muuttaa Tanskaan, mutta se peruuntui, kun osoittautui ostajaehdokkaille liian kalliiksi ja hankalaksi. Jos riittävän hyvä koti löytyy voin neidistä tai velipojasta luopua, mutta aina vaikeammaksihan se tulee mitä pidempään noihin ehtii kiintyä.

Enimmäkseen ollaan vaan rymistelty metsässä, kun kolmen koiran kanssa hihnalenkit eivät ole kovin kivoja ja erikseen lenkittämiseen ei oikein tahdo aikaa ja tarmoa riittää. Eilen tosin pennut pääsivät taas yksikseen pienelle kaupunkikävelylle keskustassa. Hohtovaskinen on käynyt pari kertaa pentutokossa ja Hopeasinisiipi viime viikolla näyttelykoulutuksessa. Koirapolullakin ollaan joitakin kertoja käyty ja tänä iltana vein pennut sinne kaksistaan ilman mamman turvaa. Vähän toiset koirat aluksi pelottivat, mutta sitten niiden kanssa oli niin kiva telmiä, että kotiin en kaksikkoa saanut muuten kuin hihnassa ja alkumatkan puoliväkisin raahaamalla. Mamman kotiin jäämiseen oli syykin. Sini nimittäin aloitti viime viikon torstaina 11.12. juoksut. Nyt ei mammaa sovi viedä muiden joukkoon. Siinä mielessä hyvä ajoitus, että treeneissä alkoi tällä viikolla joulutauko. Onneksi Sirukin lähti tänään, niin saan mamman varmuuden vuoksi eroon tuosta pojastaan. Ei se todennäköisesti vielä mitään tajua, mutta parempi varoa. Keittiön oveenkin on hommattu lukko, kun herra näppärä oppi avaamaan sen hyppäämällä.

30.11.2008

18 viikkoa

Tiistaina pennut täyttivät 4 kuukautta. Kaksi on enää kotona, mutta perjantaina mittauspäivänä oli vielä kolme: Hohtovaskinen 27,9 kg, 54 cm, Hohtosinisiipi ja Hopeasinisiipi 23,3 kg, 52 cm.

Lunta saatiin alkuviikosta vielä lisää niin että sitä oli parhaimmillaan varmaan puolisen metriä. Metsäpolut olivat ummessa ja parina iltana käytiinkin sitten metsälenkin sijasta koirapolulla. Siellä oli sentään tallatut polut ja toisena iltana jopa aurattu. Loppuviikosta sitten lämpeni ja lumet hupenivat perjantaina ihan silmissä. Nyt pääsee taas metsäpoluillakin, mutta on niin märkää ja kuraista.

Hohtosinisiipi lähti eilen Tampereelle ja sieltä tänään kohti Rovaniemeä. Tänne kotiin jäi kaipaamaan kaksi hyvin vaisua sisarusta. Tänään ovat sitten olleet jo vähän reippaampia. Aamulla koirapolulla ja erityisesti, kun tulimme sieltä metsäpolkua pitkin kotiin päin, kiusasivat mamman kanssa porukalla Jaakko-kultsua. Ja pikkuneiti olisi lähtenyt Jaakon ja sen emännän mukaan. Päivällä käytin pennut kaupunkikävelyllä. Ensin yksikseen ja sitten vielä yhdessä. Saivat myös tutustua työpaikkani hissiin ensimmäisen lenkin alussa. Ihan kivasti menivät yksikseenkin, mutta selvästi huomasi, että kaksistaan kuljetaan reippaammin.

Muiden pentujen kuulumisissa on ollut sekä hyviä, että huonoja uutisia. Martin (Harmonirkko) laukkarytmi oli toisella rokotuskerralla sitten tasaantunut eli nyt ovat kaikki siltä osin ok. Surrilla (Harmaasurri) toinen kives on edelleen laskeutumatta. Ei nyt vielä menetetä toivoa. Sulo (Hopeakoisa) sai pienen haavan anturaansa, mutta se on parantunut hyvin. Siru (Hallakorri) raukka sen sijaan on katkaissut jalkansa ja se jouduttiin leikkaamaan ja raudoittamaan. Pieni joutuu nyt olemaan levossa. Paranemista ja kärsivällisyyttä.

23.11.2008

17 viikkoa

Kohta tulee 4 kuukautta täyteen. Perjantaina taas mittailtiin: Hohtovaskinen 26 kg, 53 cm, Hohtosinisiipi 21,7, kg, 51 cm ja Hopeasinisiipi 21,7 kg, 51 cm. Hampaiden vaihtuminen alkoi jo viime viikolla, mutta unohdin mainita siitä.

Hopeasinisiipi pääsi ensimmäisenä aloittamaan tottelevaisuustreenit tiistaina. Vähän hirvitti, kun treenit olivat sisätiloissa ja siellä oli niin paljon muita ihan outoja koiria. Jotain pientä saatiin kuitenkin tehtyä.

Keskiviikkoaamuna oli sitten maassa jotain outoa valkoista. Herra kusiluikku ei huomannut mitään, kun oli niin kiire lorottelemaan, mutta tytöt haistelivat ihmeissään ja nostelivat tassujaan. Torstaina lunta saatiin lisää ja sitten se olikin jo todella hauskaa. Ja tänään on ollut oikea myräkkä, joten nyt lunta riittää ja metsälenkiltä kotiin tuli neljä lumiukkoa.

Koirapolulla ollaan käyty vähän muihin koiriin tutustumassa. Tiistaina pimeään aikaan se meni pieleen, kun Hopeasinisiipi pelästyi pimeälle metsäpolulle haistelemaan tulevaa koiralaumaa ja karkasi metsään. Onneksi pikkuinen osasi suunnistaa kotiin. Eilen ja tänään käytiin sitten aamulla valoisaan aikaan ja päästiin tutustumaan muutamiin koiriin. Vähän ne pelottivat, mutta sitten uskallettiin jo pyytää leikkimään. Huonolla menestyksellä tosin.

14.11.2008

16 viikkoa

Ja taas ovat pentuset kasvaneet. Tämän päivän tulokset: Hohtovaskinen 24,6 kg, 52 cm, Hohtosinisiipi 20,5 kg, 50 cm ja Hopeasinisiipi 20,5 kg, 49 cm. Eivät ole enää kovin paljon emää pienempiä. Ja voimaa riittää. Tänään käytiin eläinlääkärissä ja kyllä sai tehdä oikein tosissaan töitä, että meikäläistä ei viety. Kaikkien ihmisten perään kiskottiin oikein tosissaan ja eläinlääkärin pihassa sitten kotiin mennessä kiskottiin poispäin autosta. Olisi ollut niin paljon mielenkiintoista tutkittavaa, että millään ei olisi malttanut mennä autoon.

Tänään siis käytiin hakemassa toiset rokotukset. Ihan reippaita olivat ja tällä kertaa ei kukaan enää pissannut lattialle. Piikkejä eivät huomanneetkaan, kun eläinlääkäri antoi nappuloita. Kovasti kehui hyväluonteisiksi ja hyväkuntoisiksi. Valloittaviahan nuo ovatkin, mutta näillä keleillä yleensä harmillisen kuraisia. Joten kaikki ei oikein tykkää, kun ystävällisesti rynnivät rapsuteltaviksi. Ei ollut minustakaan hirveän kivaa, kun tänään lenkillä Sini vetäisi minut istualleen pururadan liukkaalla puusillalla ja koko lauma pomppi päälläni. Vastaan tulleet lenkkeilijät olivat jo huolestuneet, että minulta meni jalka poikki, kun jäin vain maahan istumaan, mutta en päässyt sieltä porukan alta ihan heti pystyyn.

Hohtosinisiivellekin löytyi viimein oma koti. Tyttönen matkaa parin viikon päästä pohjoiseen Ronja-briardin kaveriksi. Siihen asti yritetään vielä pärjätä nelikon kanssa. Toisaalta toivoen kuivempia ja talvisempia kelejä, toisaalta taas peläten liukkaita kelejä. Kumpi sitten on parempi: märkä ja pimeä vai kuivempi, valoisampi, mutta todennäköisesti myös liukkaampi.

8.11.2008

15 viikkoa

Kasvu on jatkunut tasaiseen tahtiin. Perjantaina 31.10. Hohtovaskinen  21 kg, 48 cm, Hohtosinisiipi 17 kg, 46 cm ja Hopeasinisiipi 18 kg, 46 cm ja perjantaina 7.11. Hohtovaskinen 23,2 kg, 50 cm, Hohtosinisiipi 18,3 kg, 48 cm ja Hopeasinisiipi 19,4 kg, 48 cm.  Jättiläisiä siis edelleen. Ruoka maistuu ja metsälenkeillä kehitetään lihaksia. Tänään katselin, että alkavat jo aika hyvin pysyä Sinin vauhdissa, varsinkin tytöt. Uros raskaampana on ehkä vähän kömpelömpi.

Puruluut ovat pop, mutta myös muuta puuhasteltavaa hampaille on löydetty. Muutama pehmolelu on suolistettu ja viikko sitten oli nahkasohvaan syöty noin 10 x 10 cm reikä ja puujakkaran jalkaa vähän maisteltu. Vielä varsin pientä, mutta isompaa lienee odotettavissa, kun hampaat alkavat vaihtua ja muutenkin ikää, kokoa ja tarmoa tulee lisää. Omien kotien löytyminen noille kahdelle 'ylimääräiselle' olisi tosi kiva juttu.

Viime sunnuntaina Siru (Hallakorri) tuli vierailulle. Pennut eivät enää oikein tunteneet toisiaan, mutta äippä sentään tunnisti tyttärensä. Käytiin yhdessä metsässä lenkillä ja vähän aluksi arasteltuaan Sirukin innostui leikkimään. Aika lailla saman kokoinen oli kuin muutkin, mutta pörröisempi. Kuvassa vauhdissa lähes yhtä pörröisen Hopeasinisiiven kanssa.

Yhtenä iltana viime viikolla vein porukan autolla kaupungille ja kaikki pääsivät erikseen pienelle hihnalenkille. Ihan mukavasti meni, vaikka eivät ole kaupungilla käyneetkään kuin ihan pieninä. On meillä tässä lähellä kuitenkin pieni kauppakeskus ja autoja ja ihmisiä, joten ihan korvessa ei olla muutenkaan. Yksikseen tosin pääsevät täällä vähän turhan harvoin lenkille. Ei oikein aika ja tarmo tahdo riittää.

Eilen aloitettiin madotus, kun kohta pitäisi mennä taas rokotettaviksi. Sen jälkeen voidaan sitten vapaammin liikkua koirien parissa ja osallistua koulutuksiinkin.

26.10.2008

13 viikkoa

Näistä kotiin jämähtäneistä taitaa tulla jättiläisiä. Perjantaina taas punnittiin ja Hohtovaskinen painoi jo 19 kg ja säkä oli noin 45 cm. Nartuista Hohtosinisiipi painoi 15,2 kg ja säkä oli noin 44 cm. Hopeasinisiipi oli suunnilleen saman korkuinen, mutta painoi 16,5 kg. Omiin koteihinsa lähteneiltä on joiltain myös tullut painotietoja ja jonkin verran kevyempiä ovat olleet. 3 kuukautta tuli täyteen eilen ja ruokintakertojen määrää olen vähentänyt kolmeen.

Porukkalenkit hihnassa ja metsässä ovat jatkuneet. Ja vauhtia riittää. Parina iltana olen myös tehnyt pienen kävelyn jokaisen kanssa yksikseen. Aika vaikeata, kun eivät tahtoisi millään yksin lähteä.

Naksuttelua on myös jatkettu. Ensin naksuteltiin katsekontaktia ja sitten on aloitettu metallikapulaan tutustuminen. Ollaan vasta koskemisasteella. Hiljaa hyvä tulee.

Kotoa lähteneet ovat myös käyneet rokotuksilla. Laukkarytmisillä oli ollut normaali rytmi paitsi Martilla (Harmonirkko), jolla oli lievää laukkarytmiä. Edellisellä tarkastuksellahan sitä ei enää ollut. Pikkuinen lienee taas vähän jännittänyt. Seuraillaan seuraavilla rokotuksilla. Myös Surrilla (Harmaasurri) on pallirintamalla vielä toivoa. Toinen kives oli lähes pussissa ja toinenkin tuntui nivuskanavassa. Pidetään peukkuja.

19.10.2008

12 viikkoa

Hirmuisesti on taas kasvettu. Kotona olleista kolmesta pennusta perjantaina uros painoi jo 17 kg ja nartut 15,2 ja 14,6 kg. Pienempi nartuista on kirinyt ja isompi vähän hidastanut kasvua. Säkäkorkeuttakin yritin eilen mittailla. Uros oli noin 44 cm ja nartut 42-43 cm. Maailmalla olevatkin ovat kuulemma syöneet hyvin ja kasvaneet.

Perjantaina käytiin myös ensimmäisessä rokotuksessa. Hyvin meni paitsi, että herra kusiluikku pissasi eläinlääkärin lattialle. Pojat on.

Tällä viikolla ollaan sitten lähes joka päivä käyty koko porukalla metsässä. Välillä on vähän vaikeuksia taluttaa hihnassa metsään mammakoiraa ja kolmea pentua, mutta ollaan selvitty. Ja mukavahan siellä on juoksennella. Pysyvät jo aika hyvin Sinin matkassakin. Tänään pääsivät sitten jokainen vaihteeksi ihan yksikseenkin hihnalenkille ja eilen yksi kerrallaan Sinin kanssa.

Mitään varsinaista koulutusta en näille ole vielä saanut aloitettua, mutta naksuun ollaan nyt muutaman päivän ajan totuteltu.

Lopuksi vielä siisti kuva siististä pesueesta metsälenkillä perjantaina.

12.10.2008

11 viikkoa

Pennut ovat jo 11 viikkoa ja kohta on taas aika mennä eläinlääkäriin, tällä kertaa rokotukseen. Perjantaina punnituspäivänä kotona oli vielä 4 pentua, 2 urosta ja 2 narttua. Urokset painoivat 14,5 ja 15,1 kg ja nartut 12,5 ja 14,4 kg. Kasvuvauhti on siis kova. Karvatkin ovat vähän kasvaneet, vaikka eivät nämä vieläkään Hopeasinisiipeä lukuun ottamatta mitään söpöjä pörröturkkeja ole. Punnituksen ohella syötiin perjantaina myös matolääkkeet ja lauantaina ja sunnuntaina myös. Perjantaina toinen pojista lähti omaan kotiinsa, joten nyt on aikamoinen akkavalta. Vain yksi uros jäljellä.

Hihnalenkkejä on jatkettu vaihtelevalla kokoonpanolla. Pari pentua on jo päässyt jopa yksikseenkin. Sitä täytyisi tehdä enemmän, mutta ei oikein tahdo aika riittää. Keskiviikkona ajeltiin taas Kalalammen metsiin temmeltämään ja eilen, kun pentuja oli enää kolme, käytiin Harrin avustamina tuossa lähimetsässä. Sinne täytyy kuitenkin mennä hihnassa, joten ihan koko porukkaa en ole yksin sinne tohtinut viedä. Ja tänään käytiin jälleen karpalossa. Tällä kertaa otettiin mummo mukaan ja kerättiin hänelle. Pari pentua taas kyllästyi kesken touhun ja suuntasi omin päin autolle.

5.10.2008

10 viikkoa

Perjantaina tuli mittariin 10 viikkoa ja kotona riehui vielä 5 pentua. Yhtä tultiin kuitenkin heti töiden jälkeen katsomaan ja se lähtikin uusien omistajien matkaan. Punnitukseen asti selvisi vain 4 pentua, 2 kumpaakin sukupuolta. Molemmat urokset painoivat 13,5 kg ja nartut 11,0 ja 12,2 kg.

Hihnalenkit pareittain jatkuivat edelleen. Yksi vuorollaan sai kuitenkin seurakseen mammakoiran. Torstai oli erityisen surkea, kun vettä tuli kaatamalla taivaan täydeltä. Reippaasti pentuset lenkkeilivät sateesta huolimatta, mutta märkää ja kuraa oli sitten joka paikassa.

Tänään käytiin sitten taas metsässä. Tällä kertaa karpaloita keräämässä. Vähän oli märkää ja homma sen verran hidasliikkeistä, että pyrkivät lähtemään omille teilleen tai mammakoiran perään juoksentelemaan.

28.9.2008

9 viikkoa

Torstaina pennut täyttivät 2 kuukautta ja perjantaina sitten 9 viikkoa. Kuusi pääsi taas punnitukseen, urokset painoivat 11,4 - 11,7 kg ja nartut 9,6 - 10,8 kg. Kuviakin otettiin, vaikka vähän sitä hankaloitti aidan takana terijoensalavien kantoja ja juurakoita kaivanut traktorikaivuri.

Tiistaina käytin laukkarytmiset Hallakorrin ja Harmonirkon eläinlääkärillä, joka on suuntautunut pieneläinten sydänsairauksiin. Kahden koiran kanssa reissu oli huomattavasti rauhallisempi kuin yhdentoista ja nyt oli näilläkin rytmit normaaleja. Laukkarytmi johtui lääkärin mukaan todennäköisesti kiihtymisestä. Harmonirkon napatyrästä hän sanoi, että nyt on niin pieni, että ei vaadi leikkausta, mutta jos kasvaa koiran kasvaessa, saattaa vaatia.

Viime viikon olin sitten jo töissä. Ruokatunnilla kävin pesuetta syöttämässä ja ulkoiluttamassa (pihalla). Hihnalenkkejä on tällä viikolla harjoiteltu lähinnä pareittain. Sunnuntaina tosin otin kahden ensimmäisen parin seuraksi myös mammakoiran, mutta kolmansien kanssa en enää jaksanut sitä riekkumista ja solmussa olevia hihnoja. Torstaina käytiin metsässä Kalalammella ja tänään vein sitten sinisen viisikon ja Sinin vähän kauemmas puolukkaan. Viimeinenkin fawn, Siru, lähti nimittäin omaan kotiinsa eilen. Aiemmin lähteneiltä on tullut viestejä ja kuvia ja kaikilla on yhteiselo alkanut ihan mukavasti.

21.9.2008

8 viikkoa

Perjantaina tuli täyteen 8 viikkoa ja taas punnittiin ja kuvattiin jäljelle jääneet 6 pentua. Urokset painoivat kaikki 9,5 kg  ja nartuista Hohtosinisiipi painoi 7,9 kg ja muut kaksi 8,8, kg. Illalla harjoiteltiin myös yksitellen hihnalenkkeilyä ja osa sai siinä samalla tutustua roska-auton meteliin.

Laukkarytmisistä ei vieläkään mitään lisätietoa. Ensi viikolla yritän saada ajan toiselle klinikalle. Eilen havaitsin vielä, että myös Harmonirkolla on pieni napatyrä. Ei oltu huomattu lääkärintarkastuksessa. Hysteerisenä koittelin kaikki muutkin vielä, mutta en löytänyt mitään. Illalla huolta aiheutti sitten puolestaan Hopeakoisa alkamalla kuolaamaan ja yskimään. Tutkin suun ja nielun sen verran kuin pystyin, mutta mitään en löytänyt. Eli ei vaikuttanut vierasesineeltä. Sitten tuli mieleen kennelyskä, jota on kuulemma kovasti liikkeellä. Olisi tietysti voinut saada sen eläinlääkärissä viikko takaperin. Yskiminen ei kuitenkaan ollut jatkuvaa ja iltaruoka maittoi hyvin ja näytti rauhoittavan tilanteen, joten päätin vielä katsoa tähän päivään. Aamuyöllä vielä heräsin pienen yskimiseen ja annoin muutaman nappulan. Sen jälkeen ei ole yskinyt eikä kuolannut. Ilmeisesti oli vain joku tilapäinen ärsytys tai joku roska, joka lähti irti ruoan kanssa.

Sapuskan haku reissulla tarttui mukaan uusi lelu.

18.9.2008

melkein 8 viikkoa

Koko viikko on odotettu lisätietoja laukkarytmistä. Eläinlääkäri soittikin tiistaina, mutta vain kertoakseen, että ei ollut löytänyt vielä selvitystä asiasta ja että on yrittänyt ottaa yhteyttä tuntemaansa sydänspesialistiin, mutta ei ollut vielä onnistunut. Lupasi soittaa myöhemmin. Ihan samanlaisilta nuo neljä pentua ovat vaikuttaneet kuin muutkin. Pari laukkarytmistä on jo lähtenyt uusiin koteihinsa (Haivensysinen ja Hietahepokatti) ja pari riehuu vielä täällä (Hallakorri ja Harmonirkko).

Tällä viikolla on käyty jälleen metsässä tiistaina ja tänään torstaina. Ja mukavaa on ollut. Eilen käytin pennut kaupungin vilinään tutustumassa. Jokainen pääsi pienelle kävelylle erikseen muiden odottaessa autossa.

Tänään sinisen nartun varanneet peruivat, joten nyt on jälleen yksi narttu (Hohtosinisiipi) vailla kotia. Uroksista kotia etsivät vielä Harmonirkko (laukkarytmi) ja Hopeakoisa (pieni napatyrä, todennäköisesti cilia aberranta). Lisäksi näyttelyistä kiinnostunutta sopivaa sijoituskotia etsii Hopeasinisiipi tai Hohtovaskinen. Toinen jää kotiin Sinin kiusaksi.

14.9.2008

7 viikkoa

Perjantaina 12.9. pennut täyttivät 7 viikkoa ja jälleen käytiin vaakalla. Urokset painoivat 6,8 - 7,8 kg ja nartut 6,0 - 7,1 kg. Vuorossa oli myös kolmas madotus, tällä kertaa Flubenolin purutableteilla, kun pastaa olisi mennyt turhan paljon, joten olisi voinut olla sotkuista. Tabletit olivat melkein kaikkien mielestä hyviä jo ensimmäisellä kertaa, joten söivät palasensa iloisesti kädestä. Toisella kertaa maistui sitten jo kaikille, jopa emälle. Ja tänään syötiin sitten kolmas annos.

Keskiviikkona tuli kennelliitosta lasku rekisteröinnistä. Itse rekisteritodistuksia odotellaan vielä, mutta perjantaina pentue näkyi jo KoiraNetissä.

Perjantaina käytiin myös eläinlääkärin tarkastuksessa ja sirutuksessa. Aika moinen rahtaaminen autoon ja pois molemmissa päissä. Ja tila häkissä oli maanantaisesta metsäretkestä vähentynyt, kun pentuset olivat taas vähän kasvaneet. Neljä pennuista (3 narttua ja 1 uros) saivat terveen paperit. Yhdeltä urokselta toinen kives ei ollut laskeutunut ja yhdeltä ei vielä löytynyt kumpaakaan. Yhdellä uroksella oli lievä napatyrä, joka ei lääkärin mielestä vaadi toimenpiteitä, sekä korvissa tulehdusta. Kahdella uroksella ja kahdella nartulla kuului sydämessä lievä laukkarytmi ja näistä yhdellä nartulla oli korvissa hieman vaikkua ja punoitusta. Eläinlääkäri sanoi, että laukkarytmi saattaa johtua myös kiihtymisestä. Lisäksi hän lupasi selvittää asiaa lisää ja soittaa maanantaina.

Lauantaina Sini laittoi maitobaarin kiinni. Maitoa olisi kyllä vielä, mutta sinne ei enää ole asiaa. Lauantaina myös ensimmäiset kolme pentua lähtivät uusiin koteihinsa ja tänään lähti neljäs. Jäljellä on vielä seitsemän, joten kovin hiljaista ja rauhallista ei ole vieläkään.

8.9.2008

6 viikkoa

Perjantain 5.9. pennut täyttivät 6 viikkoa ja vuorossa oli taas punnitus. Tällä kertaa vain henkilövaakalla. Urokset painoivat 6,0 - 6,4 kg ja nartut 5,2 - 6,1 kg.

Puutarhanhoito takapihalla on jatkunut ahkerana. Kaikki kukat, mihin ovat yltäneet, on revitty. Vierailijoita on käynyt ahkerasti lähes joka päivä. Suurin osa kuitenkin valitettavasti vain muuten pentuja ihastelemassa. Ostajaehdokkaita voisi käydä enemmänkin.

Eilen ensimmäiset viisi harjoittelivat hihnassa kävelyä kotipihasta tielle ja takaisin. Tänään sitten kaikki saivat kulkea yksitellen hihnassa tieltä kotipihaan. Kävimme nimittäin autolla metsässä. Juuri ja juuri mahtuivat autohäkkiin. Sini piti sitten jo kuljettaa takapenkillä. Matka sujui muuten mukavasti, mutta paluumatkalla joku oli vähän oksentanut ruokaa. Arvoitukseksi jäi kuka.

Metsässä oli mukavaa, mutta on tuollaisessa laumassa vähän turhan paljon paimentamista. Aika vikkelästi olivat menossa ja sitten joku aina tahtoi jäädä joukosta ihmettelemään.

2.9.2008

5 viikkoa

Puuhaa riittää, niin että ei meinaa ehtiä kirjoitella. Jossain vaiheessa viidennellä viikolla ruokailu helpottui, kun pennut siirtyivät syömään pelkkää pentunappulaa ja vielä kuivana. Toki silloin tällöin olen sekaan laittanut hieman raakaa jauhelihaa, että säilyy tuntuma siihenkin. Sinikin on siirtymässä normaaliin ylläpitoruokaan, tosin määrä on ollut normaalia suurempi ja ruokintakertoja useampi.

Viikko takaperin soitin kennelliittoon ja muutatin noiden kolmen harmaita hiuksia aiheuttaneen värit fawniksi. Aika paljon niissä on harmaata, mutta ei niistä selvästikään harmaita tule. Mielenkiintoista nähdä millaisiksi kehittyvät.

Ulkoilu takapihalla on jatkunut vähintään kerran päivässä, yleensä useampia. Ahkeria puutarhureita näistä on kehittymässä.

Perjantaina 29.8. viisiviikkoispäivänä oli punnitus ja madotus. Vähän meni vaikeaksi, sillä painoivat enemmän kuin keittiövaaka (raja 3 kg) ja vähemmän kuin henkilövaaka punnitsi. Ei auttanut muu kuin yrittää punnita henkilövaakalla ensin ilman pentua ja sitten pentu sylissä. Tulokset olivat siis aika epätarkkoja ja sitten vaakasta loppui vielä patteri kesken punnituksen, joten lopuille meni matolääke arvion mukaan. Painot olivat uroksilla noin 3,6 - 4,5 kg ja nartuilla 3,1 - 3,9 kg.

Ensimmäiset pennun katsojat kävivät viikonloppuna ja muitakin vähän vieraampia vierailijoita on jo käynyt. Sunnuntaina purkasin pentulaatikon ja siitä lähtien pennut ovat saaneet viettää kaiken aikansa (ulkoiluja lukuunottamatta) olohuoneessa ja keittiössä. Itselläni on tämän tietokoneen ympärillä oma pikku aitaus.

Mukavia sylikoiria, mutta kasvattajaparan nenä on vaarassa tulla syödyksi ja vähän muutkin ruumiinosat - ja hiukset ja vaatteet ovat vaarassa tulla revityiksi.

22.8.2008

4 viikkoa

On ollut toimelias viikko. Lauantaina pennut siirtyivät syömään nappulapöperöä astiasta. Hyvin kelpasi kaikille, mutta alkuun aiheutti vähän vatsan väänteitä ja sitten alkoi suolistokin toimia oikein vauhdikkaasti, joten siivoamista on riittänyt. Vettäkin on litkitty kupista kiitettävästi ja nestemäistäkin tuotosta siten syntyy. Painot olivat uroksilla 2778 - 3072 g ja nartuilla 2388 - 2863 g.

Tiistaista lähtien pennut ovat päässeet tutustumaan pentulaatikon ulkopuoliseen elämään keittiössä ja olohuoneessa. Ja torstaina päästiin viimein myös ulkoilemaan takapihalle. Ihan reippaasti on uudet tilat otettu käyttöön. Tosin pieniä eroja rohkeudessa on havaittavissa. Pääosan ajasta saavat kuitenkin vielä viettää pentulaatikossa pääasiassa nukkuen. Lelutkin ovat jo alkaneet kiinnostaa enemmän ja housun lahkeet.

Kynnet on leikattu viikottain ja keskiviikkona tutustuttiin kampaan. Eihän noissa vielä mitään kammattavaa ole, mutta totuteltiin.

Ja ne kolme omituisen väristä aiheuttavat edelleen kasvattajaparalle harmaita hiuksia. Hallakorri on aika lailla harmaantunut, mutta ei siitäkään vielä varmasti uskalla mennä lopullista väriä sanomaan, voi kääntyä vielä fawniksikin. Ja ne kaksi muuta ovat vielä vaikeampia.

15.8.2008

3 viikkoa

Viikko on taas vierähtänyt ja pennut ovat kasvaneet ja kehittyneet. Painot olivat uroksilla 1710 - 1870 g ja nartuilla 1550-1830 g (noin painoja, sillä punnitseminen ei enää oikein tahdo onnistua). Vieläkin enimmäkseen nukkuvat ja syövät, mutta leikin määrä on selvästi lisääntynyt. Torstaina annoin jo ensimmäisen lelunkin: solmunarun, mutta keskenään painiminen on selvästi kivempaa.

Tiistaina aloitettiin jauhelihaan totuttelu. Ensimmäisellä kerralla Hietahepokatti ei suostunut syömään, mutta seuraavalla meni jo sillekin. Toiset tykkäävät selvästi enemmän kuin toiset. Sen jälkeen ovat joka aterialla saaneet ensin hieman jauhelihaa ja sitten imemään. Imetyksessä siirryttiin tiistaina kahteen vuoroon, koska Sini ei selvästikään enää halunnut mennä pentulaatikkoon, kun koko hunnilauma hyökkäsi kerralla kimppuun. Ja nisiähän ei riitä kaikille, joten ne jotka jäivät ilman imivät sitten siitä vierestä (auts!). Nyt on sitten tyttöjen ja poikien vuorot ja joka toisella kerralla ovat tytöt ensin ja joka toisella pojat. On Sini tosin sen jälkeen muutaman kerran käynyt pentulaatikossakin imettämässä.

Torstaina huomasin, että Hietahepokatilla olivat jo ensimmäiset hampaat puhjenneet ja muillakin ne tuntuivat jo selvästi. Sekin varmaan vähentää Sinin imetysintoa.

Tänään pennut saivat ensimmäisen madotuksen. Onnistui yllättävän helposti, vaikka pelkäsin, että Canex-pasta on kaikkialla muualla kuin pentujen suussa.

8.8.2008

2 viikkoa

Silmät ovat auenneet kaikilla ja kävelyäkin yritellään. Horjuttaa vielä kovin, mutta päivä päivältä paranee. Aika tanakasti istuvat välillä ja tänään näytti jo siltä niin kuin jotkut alkaisivat vähän leikkiäkin keskenään. Ensimmäiset murinat on myös kuultu tällä viikolla. Tänään korotin myös pentulaatikon oviaukkoa, sillä kohta siitä olisi aivan varmasti tultu ylitse. Turvarimojen yli jo kiipeilevät. Enin osa ajasta menee kuitenkin vielä nukkuessa ja syödessä. Sini on vielä hoitanut ruokkimisen, mutta kohta tarvinnee siihen apuja.

Kynnet leikkasin ensimmäisen kerran tiistaina ja kohta täytyy varmaan taas leikata. Kovasti ovat pennut kasvaneet. Urokset painoivat tänään perjantaina 1258-1419 g ja nartut 1132-1379 g. Hajontaa on, mutta kaikki ovat kuitenkin kasvaneet ihan mukavasti. Värien kehitys kolmen vaaleimman ja ruskeimman osalta on tuonut jännitystä. Pentueilmoituksenhan laitoin kaikkien väriksi sininen. Ja ovat nuo harmaantuneet. Hallakorri selvimmin, mutta Haivensysinenkin alkaa olla jo aika harmaa ja Hietahepokattikin on pikku hiljaa alkanut harmaantua selvemmin.

Ensimmäiset vierailijat ovat käyneet tällä viikolla. Sunnuntaina kävi äitini ja tänään hänen mukanaan oli veljentyttöni Annu. Ainakin tutut vierailijat Sini tuntui jo hyväksyvän hyvin.

5.8.2008

11 vrk

Pentulaatikossa käy jo melkoinen kuhina, kun Sini astuu sinne. Horjuvin askelin pennut yrittävät ehtiä ensimmäisinä nisille. Ei sitä vielä ihan kävelyksi voi sanoa, mutta yritys on kova. Silmätkin alkavat jo isommilla pilkistää. Tänään en ole punninnut, kun alkaa jo olla vähän hankalaa (eivät tahdo pysyä 'vaakakupissa'), mutta eilen painot olivat 872-1131 g. Eilen pennut saivat myös uudet kaulanauhat.

Viikonlopulla Sini siirtyi ruokailemaan pentulaatikon ulkopuolella ja viime päivinä lenkitkin ovat olleet jo vähän pidempiä. Itse aloitin eilen taas työt. Ruokatunnilla pääsen tosin tarkistamaan, että kaikki on hyvin ja ruokkimaan Sinin. Mammakoira tarvitsee nyt ruokaa paljon ja usein, jotta lapsille riittää maitoa.

Yleisön pyynnöstä yritin kuvata pennut rivissä. Ei onnistunut tämän paremmin ilman apukäsiä. Muut otokset löytyvät pentujen kuvagalleriasta.

1.8.2008

1 viikko

Viikko on vierähtänyt ja pennut ovat syöneet hyvin ja kasvaneet. Painot olivat tänään 756-934 g. Pentueilmoitus lähti tänään kennelliittoon, joten on aika julkaista höttiäispentueen nimet. Ne ja tuoreet kuvat löytyvät Pentueet-sivulta.

Sini on alkanut viettää aika paljon aikaa pentulaatikon ulkopuolella. Menee kyllä katsomaan, jos pennut itkevät, mutta nauttii ajoittain myös omasta rauhasta. Ruoka on vielä tarjoiltu pentulaatikkoon, mutta vettä juo jo muuallakin.

28.7.2008

3 vrk

Hengissä ollaan vielä kaikki, vaikka koville ottaakin. Parin viimeisenä syntyneen pennun paino meni aluksi alaspäin ja muutamalla muullakin kasvu oli alkuun aika vähäistä, mutta tänään punnituksessa näytti jo paremmalta. Sini on jaksanut hoitaa pennut esimerkillisesti, mutta minä olen kyllä vähän avittanut pienimpiä nisille pääsyssä.

Viime yönä Siniin iski sitten ripuli ja ulkona + suihkussa ravattiin parin tunnin välein. Tiesin kyllä jälkeisten syönnin vaarat, mutta en nyt vain onnistunut riittävästi estämään.  Unet on siis jääneet vähäisiksi vieläkin. Tänään Sini on tehnyt jo vähän pidempiä lenkkejä ja itsekin uskaltauduin pikaiselle kauppareissulle.

26.7.2008

1 vrk

Ei tullut enää lisää pentuja, joten määräksi jäi 11. Jälkeisiä tuli sitten pitkin yötä ja pari aamun puolellakin. Pennut voivat hyvin, syövät ja nukkuvat ja Sini jaksaa ainakin vielä hoitaa ja imettää.

25.7.2008

59 vrk astutuksesta

Odotusten mukaisesti pennut sitten tulivat maailmaan tänään. Ensimmäinen tyttö syntyi pentulaatikkoon (ei pihalle eikä sänkyyn, vaikka yritystä oli niihinkin) aamuyöstä klo 4.40 ja painoin 463 g (tai jotain sinnepäin, meikäläisen punnitustaito ei ole kovin hyvä). Ensimmäinen poika tuli sitten noin tunnin päästä eli 5.45 ja painoi 556 g. Sitten oli parin tunnin tauko ja 7.45 tuli toinen poika 581 g. Klo 9.05 oli vuorossa tyttö 520 g ja 9.35 sekä 9.50 pojat 525 ja 550 g. Seitsemäntenä tuli tyttö klo 10.35, 528 g. Sitten ajattelin että ne olivat siinä. Sini halusi pihalle ja kävimme pikaisesti pissalla pentujen parkuessa laatikossa. Vaan eipä riittänyt 12.50 tuli vielä neljäs tyttö 553 g ja 14.25 pikkuinen poika 440 g. Onhan noita ihan riittävästi. Päivitellään vähän. Siis olisi ollut riittävästi, mutta tähän mennessä (21.30) on tullut vielä pari iltatähteä: klo 19.40 viides tyttö 476 g ja 20.30 kuudes poika 635 g!

7 ensimmäistä

Tässä jo kahdeksas mukana.

Ettei olisi osa villisian poikasia, kun ovat niin raidallisia.

Yhdeksän ensimmäistä ilman salamaa.

Ja salamalla.

24.7.2008

58 vrk astutuksesta

Vielä ei olla jakauduttu. Tänään klo 16.15 Sinin lämpö oli kuitenkin piirun alle 37 astetta (36.97) ja lähti sitten taas nousuun (37.58 klo 18.30). Ruoka ei ole juuri maittanut tänään (purkki Caesaria ja puoli purkkia maksalaatikkoa aamupäivällä). Tuossa viiden jälkeen yritti kovasti kaivaa pesää pihan perälle ruusupuskan juureen. Eiköhän tässä viimeistään huomisen aikana jo pentujakin ala putkahtelemaan. Tai siis itse asiassa ensimmäinen näytti jo tulleen ja klo 19.15 oli jo puhtaaksi nuoltuna tyytyväisen mamman tyynynä sängyllä. Väri oli vähän yllättäen fawn, mutta kai niitä sinisiäkin vielä tulee.

20.7.2008

54 vrk astutuksesta

Sinin masu on jo melkoisen iso ja tukala. Lenkit ovat edelleen lyhentyneet ja hidastuneet, mutta vähän yritetään silti kävellä. Nappulat maistuvat vielä, mutta vain koiranmakkaralla tms. terästettyinä. Tarkkaan tunnusteltuna masussa tuntuu jonkinlaista liikettä. Toissailtana aloitin lämmön mittaamisen. On pysytellyt siellä 38 asteen tienoilla.

12.7.2008

46 vrk astutuksesta

Autohäkki saatiin viimein kasaan ja tänään iltalenkillä kokeiltiin, miten sinne mahtuu. Kahdelle koiralle on tarkoitettu, mutta jätin väliseinän pois. Ei sinne kyllä kahta sinivalasta ainakaan mahdu, hyvä kun edes yksi. Ja sekin piti tuupata takapäästä, kun ei enää mahansa kanssa jaksanut hypätä. Vauhti on hyvin hidasta, päivällä metsässä tosin innostui vielä vähän juoksemaan jonkun tirpan perässä. Ruoka maittaa vielä, mutta taitavat pennut jo aika lailla painaa mahassa.

9.7.2008

43 vrk astutuksesta

Masu ja tisut alkavat olla jo aika isoja ja lenkkeily laiskan puoleista. Onneksi on ollut aika viileä alkukesä. Toivottavasti ennustamani viileys jatkuu. Jo keväällä totesin, että kesästä tulee varmaan viileä, kun talvi oli niin leuto. Keskiarvot täytyy säilyttää. Autohäkki odottaa vielä kokoajaa.

8.7.2008

42 vrk astutuksesta

Viiden tähden pentulootan harrastelijakopio valmistui vihdoin. Ohjeiden antajalle iso kiitos. Madotus on menossa ja tänään aloitettiin siirtyminen penturuokaan (Royal Canin Maxi  Babydog Ultra Sensible). Hyvin tuntuu maistuvan niin kuin kaikki muukin. Tänään hain matkahuollosta myös uuden hienon autohäkin, mutta siitä ei ole kuvia, kun se odottaa kokoamista pahvilaatikossa auton peräkontissa.

1.7.2008

35 vrk astutuksesta

Nisät ja masu on jo selvästi kasvaneet, mutta vaikea niitä on kuvasta nähdä. Sini yrittää parhaansa mukaan esitellä sängyllä retkottaen. Eilen kävin ostamassa pentulaatikkotarpeet.

27.6.2008

31 vrk astutuksesta

Kävimme tänään ultrassa ja pentuja näkyi. Eläinlääkärin arvio oli 6-8. Aika vaikea niiden määrää oli erottaa, mutta sen verran itsekin näin, että on niitä useampi kuin 2 tällä hetkellä Sinin masussa kasvamassa.

22.6.2008

26 vrk astutuksesta

Nisät ovat vähän suurentuneet ja punertavat ja vatsaankin vaikuttaisi kasvaneen jotain ylimääräistä. Aamuruoka ei ole viime päivinä oikein maittanut.

12.6.2008

16 vrk astutuksesta

Juoksut ovat ohi, mutta tänään tuli hieman tummaa vuotoa. Olisiko merkki tiineydestä. Ruokahalu on ollut hyvä ja Sini on ollut aika rauhallinen ja hellyydenkipeä.

28.5.2008

Aamulla Sini ei enää kääntänyt häntää, joten tärpit taitavat olla ohi. Asia varmistui iltalenkillä, kun tapasimme Sinin suuren ihastuksen isovillakoira Rogerin, joka ei tällä kertaa kiinnostanut pätkääkään. Astuminen jäi siis yhteen kertaan.

27.5.2008

26.5. ajeltiin töiden jälkeen Kangasalle Huurua tapaamaan ja leikki jatkui. Sini olisi kyllä ollut valmis astuttavaksi, kuten eilenkin, mutta Huurua homma ei kiinnostanut. Alkoi tuntua vähän epätoivoiselta. Koska toiset urokset ovat hyvinkin tarkkoja oikean päivän suhteen, tehtiin sitten uusi reissu 27.5. Tällä kertaa (16. juoksupäivänä) astuminen vihdoin onnistui ja pariskunta oli kiinni noin 10 minuuttia.

25.5.2008

Ensitreffit Huurun kanssa tästä juoksusta Haminan valleilla. Leikkiä, mutta ei sen enempää.

23.5.2008

Kävimme eilen (11. juoksupäivä) progesteronitestissä ja tänään sain tulokset. Arvo oli vasta 0,6 eli vielä ei ole kiire Huurua tapaamaan. Ehkä sunnuntaina, kun tapaamme Haminan näyttelyssä voisi jo olla sopiva aika.

12.5.2008

Kävin päivällä Royal Canin rekalla tutustumassa ruokavaihtoehtoihin. Sinin on syönyt Nutron lammas-riisiä, mutta sen saatavuus on ollut vähän huono. Kuulin, että Royalilla on myös astutettaville nartuille tarkoitettu erikoisruoka, jota aletaan syöttää heti juoksun alusta. Illalla kävimme toko-harjoituksissa ja kun tulin kotiin, huomasin, että Sinin juoksut olivat alkaneet. Mammamurkinalle tulikin sitten heti tarvetta.

 

Päivitetty 10.02.2009
© Tuula Tanska